04/12/2015 naqupanu

Voittavan työhakemuksen anatomia

Olen viimeisen muutaman kuukauden aikana lukenut lähemmäs 1500 työhakemusta, ollut rekrytoimassa neljää johtoryhmätason työntekijää ja seurannut sivusta noin 50 ihmisen rekrytoitumista Stella Kotipalveluihin.

Joudun valitettavasti toteamaan, että työhakemukset ovat olleet pääosin surullista luettavaa. Ei siksi, että hakijoiden taso olisi huonoa, vaan siksi, miten suomalaiset hakevat töihin. 98 prosenttia näkemistäni työhakemuksista on geneerisiä, persoonattomia, aukikirjoitettuja ansioluetteloita.

Muistathan, että ansioluettelo on ansioluettelo ja työhakemus on työhakemus. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa ja niiden molempien on oltava hyvät, jotta työnhakijana pääset työhaastatteluun.

Hakemusten laadussa ei ole myöskään ollut merkittävää eroa siinä onko haettu rooli digijohtajan, henkilöstöpäällikön vai sairaanhoitajan. Tyypillinen työhakemus alkaa näin: ”Olen Panu, 44-vuotias espoolaismies ja työskentelen tällä hetkellä Stella Kotipalveluissa henkilöstöjohtajana.” Nämä tiedot ovat toki kiinnostavia, mutta samat tiedot löytyvät ansioluettelon kolmelta ensimmäiseltä riviltä ja voit olla varma siitä, että rekrytoija lukee myös sen ansioluettelon.

Valtaosa hakemuksista jatkuu seuraavasti: ”Ennen Stellaa toimin yrittäjänä Naqu nimisessä yrityksessäni ja sitä ennen…” Sitten hakemuksessa käydään läpi kaikki työpaikat ensimmäiseen kesätyöhön asti. Hakemuksen kruunaa usein klassinen päätös: ”Olen todella kiinnostunut paikastanne ja uskon olevan etsimänne huippuosaaja.” Hakemuksessa ei mainita sanallakaan sitä miksi olet kiinnostunut tai miksi oikeasti uskoisit olevasi etsimämme henkilö, tai kuka sinä oikeasti olet ja mihin uskot. Työhakemuksen tarjoama lisäarvo on enemmistöllä hakijoista puhdas nolla. Mikä on harmi.

Tästä kokemuksesta johtuen, ajattelin antaa pari tärppiä kaikille teille, jotka haette jossain elämänne vaiheessa töitä. Käsittelen tässä kirjoituksessa vain työhakemuksen kirjoittamista, joka ratkaisee sen valitaanko sinut työhaastatteluun. Huonolla hakemuksella et pääse työhaastatteluun ja ilman työhaastattelua et pääse töihin.

Jotta onnistut työhakemuksessa sinun tulee muistaa kolme keskeistä asiaa:

 • Hae töihin yritykseen jota fanitat ja anna faniutesi näkyä
 • Hae työtä, jota haluat tehdä ja kerro miksi
 • Olen persoonallinen, näe vaivaa

Näitä kolmea kohtaa lienee syytä hieman avata.

Älä koskaan hae ”vain töitä”. On eri asia hakea töitä, kuin hakea tiettyä tehtävää organisaatiossa, johon haluat. Voit uskoa, että tuo ero näkyy myös hakemuksessa. Kolme huolella ja hyvin tehtyä hakemusta tuottavat sinulle todennäköisemmin töitä kuin 100 summamutikassa lähetettyä ansioluetteloa. Määrä ei tässä(kään) pelissä peittoa laatua.

Kukaan ei myöskään halua palkata epätoivoista ihmistä, älä siis anna epätoivosi näkyä, älä vaikka sellainen olisit. Epätoivo ei ole syntiä, mutta kuten edellä kirjoitin: älä anna sen näkyä hakemuksessa.

Valveutuneet organisaatiot hakevat aina kulttuurista match:ia. Hakemusten käsittelyvaiheessa rekrytoija näkee tuon matchin parhaiten, siitä miksi kerrot hakevasi juuri kyseiseen yritykseen: Vetoavatko yrityksen arvot, markkina-asema, tuotteet vai talentit? Mitä työnhakija tietää yrityksestä ja mitä hän nostaa esiin. Rekrytoija voi esiin nostettujen asioiden perusteella tehdä tulkintansa siitä, oletko a) ymmärtänyt oikein yrityksen kulttuurin ja b) sovitko kulttuuriin.  Riski siitä, että kirjoitat itsesi ulos hakuprosessista, on huomattavasti pienempi kuin se, että jätät tämän tekemättä.

Minä siirrän rekrytoidessani aina Ö-mappiin ne hakemukset, joita ei ole osoitettu kyseiselle yritykselle. Polttava halu tulla Naquun töihin ei luonnollisestikaan korvaa osaamisen puutetta. Menestyvillä yrityksillä (tällä en välttämättä viittaa Naquun) rekrytointi ei koskaan ole joko-tai valinta vaan aina sekä-että.

Kehotankin sinua kertomaan hakemuksessasi riittävän runsassanaisesti, miksi haet juuri kyseiseen yritykseen. Jos poltteesi on aitoa, se näkyy ja tuntuu rekrytoijan munasarjoissa asti. Jos et saa aitoa poltetta kirjattua paperille, miettisin toistamiseen kannattaako edes hakea sellaiseen yritykseen töihin, joka ei aiheuta sinussa vahvoja positiivisia väreitä.

Se, että fanitat jotain organisaatiota on tärkeää. Vähintään yhtä tärkeää on se, että kyseisessä organisaatiossa on tarjolla työtä, jota oikeasti haluat tehdä. Organisaatiot hakevat faneja töihin, mutta niin mairittelevaa kuin fanittaminen organisaatiolle on, eivät ne sentään tyhmiä ole. Töihin otetaan ihminen, joka haluaa ja osaa tehdä töitä, joita oikeasti on tarjolla. Siksi onkin tärkeää vakuuttaa rekrytoija siitä, että et hae yrityksestä mitä tahansa työtä, vaan juuri sitä mitä on tarjolla. Kuvaile siis hakemuksessasi, miksi tarjolla oleva työ kiehtoo sinua ja miksi olisit paras henkilö tekemään sen. Näe tässä(kin) kohdassa vaivaa, etsi tarjolla olevan työ ydin ja perustele miksi osaamisesi ja asenteesi toisi yritykselle parhaan mahdollisen lisäarvon.

Kannattaa muistaa, että rekrytoijakin on ihminen (ainakin useimmat). Hakemuksesi tehtävänä on nostaa oma hakemuksesi esiin siitä valtavasta pinosta muiden, todennäköisesti osaamiseltaan ja taustaltaan, yhtä hyvien osaajien joukosta. Kirjoittaessasi hakemusta vaienna sisäinen virkamiehesi ja laita koko persoonasi peliin. Valveutuneet työpaikat hakevat töihin kokonaisia ihmisiä, eivät vain käsiparia ja työhakemuksen tehtävänä on antaa ansioluettelolle sen kaipaamat lisäulottuvuudet ja persoonallisuus.

Paras tapa nousta esiin hakijapinosta ja jäädä rekrytoijan mieleen, on pyrkiä herättämään rekrytoijassa jonkinlainen tunnereaktio. Tunnekokemus jättää muistijäljen ja kuten kaikki tiedämme, päätöksenteossa tunne on aina järkeä vahvempi. Hae aina positiivista tunnereaktiota, älä koskaan sääliä tai vastaavaa.

Ja sitten vielä yksi pinnallisempi asia. Laita ansioluetteloosi kuva, se antaa sinulle kasvot, tekee sinusta ihmisen. Panosta myös kuvaan. Älä laita suttua, jollet halua antaa itsestäsi suttua kuvaa. Rekrytoija ei katso kuvasta sitä oletko kaunis, laiha vai lihava, vaan pyrkii ymmärtämään millainen sinä olet. Vakava? Iloinen? Itsevarma? Huolellinen? Suttu? Pidä siis huoli, että kuvasi kertoo sinusta sen mitä haluat sen kertovan.

Ja tähän lopuksi yhteenveto: Jos haluat itsellesi työpaikan panosta hakemukseesi. Hae vain työtä jota haluat tehdä ja hae vain töihin yritykseen jossa haluat työskennellä. Ai, niin.. ja kaikesta tästä huolimatta pidä hakemuksesi yhden A4 mittaisena.

Onnea työnhakuun.

Tägätty: , , ,

Comments (13)

 1. Kiitos jutustasi ja vinkeistä. Aivan erionomaista luettavaa niille sadoille tuhansille, jotka töitä hakevat hakemuksin. Jos minä olisin työtä vaille, ottaisin opikseni heti ja kokeilisin onneani. Ja olisin vakuuttunut siitä, että pääsen ainakin haastatteluun…

  • naqupanu

   Kiitos Seija palautteesta. Olihan minulla myös oma lehmä ojassa juttua kirjoittaessani, haluaisin lukea parempia hakemuksia. 🙂

 2. Minusta hakemuksia ei pitäisi kirjoittaa tai lukea ollenkaan. Osaamista, motivaatiota ja kulttuurista fittiä voi todentaa paljon luotettavammin ja nopeammin muilla keinoilla. Hakemuspohjainen rekrytointiprosessi suosii niitä, joilla on rauhaa hakea rauhassa ja vain muutamia työpaikkoja. Mitä useammasta työpaikasta on kiinnostunut ja mitä kiireisempää elämää elää, sitä vähemmän on aikaa kirjoittaa hyviä hakemuksia.

  • naqupanu

   Ei minustakaan, mutta valitettavasti sinä tai minä emme määritä sitä, millä logiikalla tämä maailma pyörii. Tällä hetkellä iso osa työpaikoista täytetään vielä tällä tavalla ja siinä maailmassa on lakeja joiden avulla voi menestyä. Siksi tämä kirjoitus.

  • Jussi Holopainen

   Voisitko Juho hiukan selventää miten motivaation ja ns. kulttuurisen fitin voi todentaa luotettavammin ja nopeammin?

 3. Ewa Tawaststjerna

  Erittäin hyvä postaus siitä, kuinka hyvin laaditun työhakemuksen avulla voi erottua joukosta. Moni työnantaja tosin käyttää rekrytoinnin apuna automatiikkaa ja etukäteen määriteltyjä filttereitä seuloessaan hakemuksia, joten CV:nkin on oltava täysin nappi ja oikeiden avainsanojen on löydyttävä myös sieltä.

 4. Pekka Elo

  Hieno huomata ja tavata rekrytoija, joka korostaa hakemuksen merkitystä.

  Valitettavan kokemukseni mukaan hämmästyttävän moni ammattirekrytoija korostaa CV:tä yli kaiken, Mappi ö-kutsuu, ellei CV ensimmäiseltä 10cm:ltä löydy oikeita avainsanoja. Tällöin hakemuskirjeellä ei ole mitään merkitystä. Tämä myös tarkoittaa, että alanvaihtajat eivät tule palkatuiksi, vaikka heillä olisi millainen himo ja palo uudelle alalle, – joka saattaisi näkyä hakemuskirjeessä, mikäli rekrytoija jaksaisi lukea niin pitkälle.

  Työnhakijoiden lisäksi toivon, että mahdollisimman moni rekrytoija lukisi kirjoituksesi. Toki katson myös seuraava omaa hakemustani tarkemmin silmin. Kiitos kirjoituksestasi.

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *