14/09/2014 naqupanu

Alaston johtajuus

Johtajan keskeisenä tehtävänä on synnyttä tahtoa. Tahto syntyy ja rakentuu aina luottamukselle. Toki johtajan tehtävänä on myös näyttää suuntaa ja antaa tukea, mutta ilman luottamusta organisaatiolla ei ole mitään ja ilman tahtoa ei suunnalla ole väliä. Onnistuakseen edellä mainituissa primääritehtävissään, tulee johtajalla olla halu ja kyky kytkeytyä tunnetasolla organisaationsa ihmisiin. Parhaiten ja helpoiten johtaja kytkeytyy organisaationsa ihmisiin olemalla aito, alaston oma itsensä.

Me ihmiset olemme siitä hassuja otuksia, että me haluamme sitoutua toisiin ihmisiin. Me emme kykene rakentamaan emotionaalista sidettä titteleihin, käyntikortteihin, organisaatiolaatikoihin emmekä merkkipukuihin. Matteihin ja Maijoihin sen sijaan pystymme, etenkin jos koemme voivamme luottaa heihin.

Jostain syystä suomalaisen johtajan on kovin vaikeaa olla joukkojensa edessä oma itsensä. Osasyynä tähän voi olla se, että lähes kaikki johtajuuden roolimallit ovat kertaluokkaa meitä suurempia. Hyvä tietenkin niin, että haastetta ja kehitettävää riittää, mutta valitettavan usein johtajamme eivät kuitenkaan käyttäydy niin kuin olisivat kehityspolulla, vaan aivan kuin olisivat jo valmiita. Sori vaan, mutta sinä et ole Jack Welch, Steve Jobs tai Gandhi, joten et voi myöskään toimia samoilla toimintamalleilla tai vapauksilla kuin he. Johtajana kukaan ei ole koskaan valmis. Jatkuvan keskeneräisyyden tunnustaminen onkin keskeisiä johtajaksi kasvamisen oivalluksia.

Väitän, että johtajalle on vähintään yhtä tärkeää näyttää omat heikkoutensa kuin kyvykkyyteensä. Ylivertaiset ja virheettömät supersankarit menestyvät sarjakuvissa ja Hollywood-tuotannoissa, mutta meidän ihan tavallisten ihmisten on äärimmäisen vaikeaa luoda toimivaa ja tasaveroista suhdetta virheettömään kiiltokuvaan. Johtajan tulee uskaltaa olla aito, tunteva ja virheitä tekevä ihminen. Autenttinen johtaja kohtaa ihmiset avoimesti, omana itsenään. Hän avaa elämäänsä, ajatuksiaan ja tunteitaan organisaationsa kaikille jäsenille niin kahdenkeskisissä kohtaamisissa kuin yhteisissä viesteissään. Autenttinen johtaja osoittaa työntekijöilleen olevansa töissä ja välittävänsä koko persoonallaan.

Tutustu itseesi ja uskalla olla sellainen kuin oikeasti olet, tilanteessa kuin tilanteessa. Johtajuus ei ole rooli, se on ajattelutapa. Älä siis esitä johtajaa vaan ole johtaja. Esittämien näkyy aina päällepäin ja on sinulle raskasta. Myös lopputulos kärsii roolipelleilystä: vapautumalla johtajaroolin esittämisestä johtamistilanteessa, jää kaikki energiasi käytettäväksi tilanteeseen itseensä.